Jezero

U Istočnoj Srbiji, kraj desne obale Dunava, tri kilometra od Velikog Gradišta i 129 kilometara od Beograda nalazi se Srebrno jezero. Stiže se Đerdapskom magistralom. Ako dolazite sa auto puta Beograd-Niš, isključite se kod skretanja za Požarevac i sledite putokaz.

Jezero je nekadašnji rukavac Dunava čije su obe strane zatvorene branama. Ime duguje naročitom srebrnom odsaju vode na suncu. Dugačko je 14 kilometara, prosečno široko oko 300 metara. Zahvaljujući obilju kapitalnih primeraka ribe, pominje se i u Ginisovoj knjizi rekorda.

   

Srebrno jezero je jedno od najpoznatijih turističkih izletišta u Srbiji. Krase ga peščane plaže, bistra i topla voda, senovite staze kraj obala i različite mogućnosti za aktivan odmor. Ribolovci znaju da je bogato somom, smuđem, amurom i skoro svim vrstama bele ribe. Najveći šaran izvađen iz njega, zabeleženo je, bio je težak 44 kilograma. Jezero ima idealne uslove za rekreaciju na vodi, a od leta 2000. domaćin je i nacionalnog prvenstva u skijanju na vodi. Za turiste se često organizuju izleti i posete manastirima (Tumane, Nimnik, Crkva Svetog Nikole u Kisiljevu…), srednjovekovnim utvrđenjima i rimskim naseobinama (Ramska tvrđava, Viminacijum, Golubački grad), banji Ždrelo i Gornjačkoj klisuri… Ljubitelji nautike mogu krstariti jezerom i Dunavom, a po pristupačnim cenama mogu se iznajmiti čamci, pedaline, kajaci i druga plovila. Duž obala su otvoreni kafići i diskoteke, pa će atmosfera Srebrnog jezera mnoge podsetiti na duh Primorja. Turistička organizacija Velikog Gradišta organizuje i veći broj kulturno-sportskih manifestacija, poput “Dani cveća” u maju, “Alaskih večeri” u avgustu, “Pasuljijade” u septembru, “Jepurijade” (lovačkih svečanosti) od septembra do decembra, festivala ekološkog i turističkog filma, moto susreta i puno toga drugog.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s